Kavos aparatų gidas – kaip išsirinkti?

Kavos aparatų gidas – kaip išsirinkti?

Nesvarbu, ar rengiatės pirkti kavos aparatą namams, ar Jums reikalinga galinga mašina kavinei ar restoranui – renkantis kavos aparatą reikalingas ypatingas atidumas. Mūsų dienomis asortimentas labai platus, todėl būtina tiksliai žinoti, kokie yra Jūsų poreikiai, galimybės ir lūkesčiai. Čia – trumpas gidas, padėsiantis nepasiklysti tiek renkantis profesionalų, tiek namams tinkantį kavos aparatą. 

Profesionalūs kavos aparatai
Profesionalūs kavos aparatai neabejotinai yra galingesni už įrenginius, skirtus namams. Juos renkantis reikia atsižvelgti į tam tikrus techninių ypatybių niuansus, apsvarstant platesnį klausimų ratą.

Pirmiausia – išsiaiškinti poreikius
Vienas svarbiausių dalykų, renkantis profesionalų kavos aparatą, skirtą kavinėms, restoranams ar biurams – įrenginio galingumas. Prieš pirkdami privalote tiksliai žinoti, kiek apytiksliai puodelių kavos per dieną Jums gali reikėti pagaminti. Taip pat būtina nuspręsti, ar kavą gamins barista, ar reikalingas aparatas, kuris viską gali padaryti automatiškai.
Kavinei ar restoranui tinka dviejų grupių (čiaupų) aparatai. Tokio dydžio įrenginiai užtikrina, kad kavą bus galima ruošti be pertraukų. Prieš perkant, taip pat reikėtų įsitikinti, jog aparatas turi puodelių pašildytuvą, kuriame puodeliai pašildomi prieš naudojimą. Neretai šis dalykas pamirštamas, nors tokia galimybė yra labai svarbi, siekiant gaminti aukštos kokybės kavą. Dauguma kavos aparatų turi karšto vandens ir garo čiaupus. Jie reikalingi gaminant arbatą ar kitus karštus gėrimus.

Barista ar automatinis kavos aparatas?
Paprastai profesionalūs kavos aparatai skirstomi į dvi grupes: aparatus, kuriais kavą gamina barista, ir automatinius. Klasikiniu būdu gaminant espresso kavą reikia, kad karštas vanduo, esant dideliam slėgiui, persisunktų per šviežiai maltos, suspaustos kavos sluoksnį. Todėl, ruošiant kavą profesionaliu kavos aparatu, į puodelį patenka sodrus, aromatingas gėrimas su vientisa puta. Būtent tam skirti profesionalūs kavos aparatai, tačiau jais kavą gamina barista. Jie gali būti mygtukiniai arba svirtiniai. Programuojamuose kavos aparatuose vandens kiekis priskiriamas kiekvienam mygtukui, taip supaprastinant baristos darbą. 
Kavai malti reikalingas kavos malūnas, o kavos „tabletėms“– tamperis (kavos spaustuvas). Tam tikrais atvejais tamperis gali būti integruotas į kavos malūną. Milane, kur dar XIXa. buvo pradėta ruošti espresso kava, sako, kad idealus gėrimas susideda iš keturių M:
- Miscela (kavos mišinys espresso);
- Macinadosatore (kavos malūnas);
- Macchina espresso (kavos aparatas);
- Mano dell’operatore (baristos rankos).
Automatiniai kavos aparatai, naudojami degalinėse, viešbučiuose, kai kuriose kavinėse ir banketuose, kavą paruošia vos paspaudus vieną mygtuką. Jie puikiai tinka norint ruošti skirtingų rūšių kavą (latė, kapučino, espreso ir kt.), kadangi šie aparatai paprastai gali bet kokią kavą pagaminti vos per pusę minutės. Šiuose įrenginiuose gali būti integruotas kavos malūnas. Be to, automatiniai kavos aparatai gali naudoti ir jau sumaltą kavą, kuri pilama į jai skirtą talpyklą.

Techninių detalių svarba
Renkantis profesionalų kavos aparatą derėtų atkreipti dėmesį į keletą svarbiausių techninių parametrų. Superautomatinių aparatų apkrova yra apskaičiuota pastoviam laikui. Įrenginys per tam tikrą laiką pasiekia reikalingą temperatūrą, spaudimą, o po to reikalingi parametrai yra automatiškai palaikomi. Tai – labai patogus pasirinkimas. Pirmenybę taip pat patariama skirti tiems aparatams, kurių šildytuvai ir kaitinimo elementai yra pagaminti iš kokybiško plieno lydinio. Tokie gaminiai užtikrina tinkamos temperatūros pastovumą.
Kitas svarbus aspektas – pompa. Jos paprastai būna dviejų rūšių – vibracinės ir rotacinės. Dauguma kavos aparatų gamintojų tvirtina, jog vibracinės pompos geba išlaikyti reikalingą 9 barų spaudimą, tačiau iš tikrųjų paprastai pagrindinė kavos ekstrakcija, esant vibracinei pompai, įvyksta tik prie 4–5 barų slėgio, kuris neužtikrina maksimalios pagamintos kavos kokybės. Aparatai su vibracinėmis pompomis reikalingą spaudimą pasiekia tik per 10 sekundžių (ir tik pačiuose geriausiuose aparatuose), taigi kavos ekstrakcija išsitęsia iki 20 sekundžių, kurių pusė laiko sugaištama pompai „įsivažiuoti“. Skirtingai nei vibracinės, rotacinės pompos akimirksniu pasiekia reikalingą 9 barų spaudimą, todėl ekstrakcijos procesas yra išskirtinai kokybiškas, kava išsaugo visas gerąsias savybes. Dėl šios priežasties specialistai pataria rinktis kavos aparatus būtent su rotacinėmis pompomis. 
    
Valdymo ypatumai
Naujausi automatiniai modeliai turi vieną puikią savybę – daugelyje jų vienam mygtukui yra priskirti visi konkrečiam gėrimui reikalingi parametrai. Būtinus nustatymus užprogramavę, galėsite daugiau prie jų nebegrįžti (nebent atsiras poreikis kažką pakeisti) ir vienu mygtuko paspaudimu pagaminti bet kurios rūšies kokybišką kavą. Kai kurie aparatai turi funkciją, kuri leidžia nustatyti iš anksto, už kiek laiko kava bus pradedama gaminti – tai taip pat labai patogu.
Šiais laikais veikiausiai teks rinktis tarp liečiamojo ir mygtukinio ekrano. Išmanus ekranas – itin patogus pasirinkimas, kadangi juo patogu programuoti kavos gaminimo apimtis, sudėtį, galima stebėti gamybos proceso pokyčius ekrane.

Mobili kavos gaminimo galimybė
Mobilumas yra didelė vertybė visose verslo srityse. Kavos gamybai tai taip pat galima pritaikyti, o mūsų dienomis galimybė gaminti kavą bet kur ir bet kada yra gana lengvai prieinama. Tiems, kurie nori ruošti kavos gėrimus dinamiškomis sąlygomis (pavyzdžiui, masiniuose renginiuose), patariama rinktis dujinius kavos aparatus – jais galima paruošti didelius kavos kiekius. Šiuos kavos aparatus galima montuoti automobiliuose, kitose transporto priemonėse, o vanduo šildytuve kaitinamas dujomis arba elektra – tai priklauso nuo Jūsų pasirinkimo. Šie įrenginiai reikalauja nedidelių energijos sąnaudų, juos prižiūrėti gana paprasta, o ir komerciškai tai – gana patrauklus variantas.

Tinkama priežiūra garantuoja ilgaamžiškumą ir taupo pinigus
Kaip automobiliams reikalinga reguliari techninė apžiūra, taip ir kavos aparatams po tam tikro laiko reikia techninės „perkrovos“. Pirkdami įrenginį, būtinai pasidomėkite, kas kiek laiko tokia techninė apžiūra yra reikalinga, ir kiek apytiksliai ji gali kainuoti. Į tai nereikėtų žiūrėti pro pirštus – peržengus instrukcijoje nustatytas ribas, Jūs galite prarasti ne tik laiko, bet ir papildomų pinigų.

Kavos aparatai namams
Kavos aparatai, tinkami naudoti namuose, daugeliu atžvilgių panašūs į profesionalius, tačiau yra ne tokie galingi, mažesni ir paprastesni. Visgi jais taip pat galima pasigaminti aukščiausios kokybės kavos.

Trys skirtingos galimybės
Kavos aparatai namams vis labiau populiarėja. Skanios, meistriškai paruoštos kavos puodelis gali „užprogramuoti“ puikią nuotaiką visai dienai. Namams ar nedideliam biurui paprastai renkamasi iš trijų rūšių kavos aparatų: kapsulinių, pusiau automatinių /rankinių ir automatinių.
Tiems, kurie nori visko greitai ir lengvai, puikiai tiks automatinis (dar vadinamas spaudiminiu) kavos aparatas, kuriame integruotas kavos malūnėlis. Jums tereikės įdėti kavos pupelių ir paspausti mygtuką – visą kitą įrenginys padarys už jus. Tuo pačiu automatiniai kavos aparatai patys išsivalo, nusikalkina, parenka kavos intensyvumą bei pieno putą. Jais paruošiama išties nepaprasto skonio kava, o Jums tereikia įdėti minimaliai pastangų.
Jeigu turite ūpo patys dalyvauti kavos ruošimo procese, rinkitės pusiau automatinį kavos aparatą. Jiems naudojama malta kava. Naudodamiesi tokiu aparatu, patys turėsite įpilti vandens, sumalti kavos pupeles, įjungti spaudimą, suplakti pieno putą – tai truks ilgiau, bet skatins Jus pačius tapti kavos ruošimo proceso dalimi. 
Kapsuliniai kavos aparatai naudoja specialias kapsules, kuriose yra pasirinktos rūšies kava. Naudodamiesi tokiu aparatu, kava taip pat galėsite mėgautis vos paspaudę vieną mygtuką, tačiau būsite ribojami konkretaus gamintojo siūlomų kavos kapsulių. 

Kokią galią ir talpą rinktis?
Renkantis kavos aparatą namams labai svarbu atsižvelgti į kai kurias smulkmenas. Visų pirma turėtumėte nuspręsti, kokio galingumo daiktas jums reikalingas – nuo šio matmens priklauso ir tai, kokio stiprumo kavą galėsite ruošti, ir tai, kokiu greičiu gėrimas bus gaminamas. Paprastai namams ir biurams rekomenduojamas 1000–1500 W galingumo įrenginys.
Kitas svarbus aspektas – talpa. Nuo to, kokio dydžio yra aparato vandens rezervuaras, priklauso, kiek vienu kartu galima pagaminti kavos puodelių. Didesnės šeimos namams tiktų aparatas, kurio rezervuaras siekia 1,5 l – jis vienu metu gali pagaminti du kavos puodelius. Taip pat pravartu rinktis įrenginį su automatinio išsivalymo funkcija – esant šiai programai ir naudojant tinkamas valymo priemones, savo pirkiniu galėsite džiaugtis labai ilgai ir tai reikalaus minimalių Jūsų pastangų.

Nuo senų laikų kava laikoma ne tik gėrimu, bet ir kultūros dalimi. Kiekvienas nori mėgautis puikia kava, kurios gėrimas gali virsti pačiu maloniausiu kasdieniu ritualu. Todėl laikas, skirtas kokybiškam kavos aparatui išsirinkti – tai puiki investicija į verslo sėkmę ar išskirtinai malonias kasdienes akimirkas.

Grįžti